Koronavírus: V Číne je 48 nových prípadov nákazy novým koronavírusom

31.03.2020 Celý región

Peking 31. marca (TASR) - V Číne pribudlo 48 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a ďalších päť úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú tento vírus spôsobuje. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v utorok Národnou zdravotníckou komisiou.

Všetky nové prípady infekcie sú "dovezené", to znamená, že pozitívne testované boli osoby, ktoré sa vrátili do Číny zo zahraničia. Čína preto od 28. marca pristúpila k uzavretiu svojich hraníc pre cudzincov a čínski občania, vracajúci sa do vlasti, musia podstúpiť povinnú dvojtýždňovú karanténu.

Od vypuknutia pandémie koncom decembra 2019 zomrelo v pevninskej Číne na nový koronavírus 3305 ľudí. Novým koronavírusom sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo 81.510 osôb a viac ako 76.000 sa ich vyliečilo.
 

USA predĺžia zákaz vstupu do krajiny pre Európanov

Washington 31. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump v pondelok avizoval, že Spojené štáty plánujú predĺžiť zákaz vstupu do krajiny pre ľudí prichádzajúcich z Európy. Toto opatrenie je v USA v platnosti od 13. marca na dobu 30 dní. Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

Tieto opatrenia zostanú v platnosti a môžu sa ešte sprísniť, povedal Trump v pondelok v záhrade Bieleho domu. Cieľom tohto kroku je obmedziť ďalšie šírenie koronavírusu. "Je veľmi dôležité mať hranice," povedal americký prezident.

Ako poznamenal Die Welt, nie je pritom jasné, dokedy by mal zákaz vstupu do krajiny pre Európanov po novom platiť. Trump v nedeľu oznámil, že reštriktívne opatrenia na boj proti koronavírusovej epidémii v USA by mali byť predĺžené do konca apríla.

Ľudia z krajín Schengenského priestoru, Británie a Írska majú zakázaný vstup do USA približne od polovice marca. Výnimka platí pre amerických občanov, určitých diplomatov a Európanov, ktorí disponujú takzvanou zelenou kartou, a majú teda v USA vystavené dlhodobé pracovné povolenie. Platí to aj pre ich rodinných príslušníkov.
 
 

Počet nakazených prekročil v Česku 3000. Vyliečilo sa už 25 ľudí

Praha 31. marca (TASR) - V Českej republike aktuálne evidujú 3001 nakazených osôb novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2. Chorobe COVID, ktorú koronavírus spôsobuje, tam dosiaľ podľahlo 23 ľudí a ďalších 25 sa z nej vyliečilo. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok ráno zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva, informuje spravodajský server iDNES.cz a dodáva, že sa tak zhruba naplnila týždeň stará prognóza českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS), podľa ktorej mali v ČR evidovať na konci marca približne 3000 prípadov.

Za pondelok v Česku pribudlo celkovo 184 infikovaných, sedem úmrtí a 14 vyliečených. Podľa českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha všetci, ktorí v uplynulých dňoch ochoreniu COVID-19 podľahli, trpeli aj ďalšími chorobami alebo boli vo vyššom veku.

Najvyšší počet - viac ako štvrtinu - infikovaných evidujú v rámci ČR v Prahe. České hlavné mesto má v rámci krajiny aj najväčší počet prípadov v prepočte na obyvateľa; na každých 100.000 obyvateľov tam pripadá zhruba 60 nakazených.

Za Prahou nasleduje Olomoucký a Karlovarský kraj. Najmenej infikovaných, naopak, evidujú v Juhočeskom a Juhomoravskom kraji, kde na 100.000 obyvateľov pripadá menej ako 15 prípadov nákazy.

Česká vláda v pondelok predĺžila do 11. apríla obmedzenie voľného pohybu, ktoré má brániť šíreniu koronavírusu. Do 11. apríla tiež predĺžila zákaz maloobchodného predaja a predaja služieb v prevádzkarniach. Prinajmenšom do tohto termínu v ČR zostanú zatvorené aj reštaurácie.
 
 

V Česku evidujú už 24 úmrtí, v pondelok testovali rekordných 5313 ľudí

Praha 31. marca (TASR) - V Českej republike podľahol v utorok ochoreniu COVID-19 ďalší človek, aktuálne evidujú už 24 mŕtvych a 3002 nakazených. Informoval o tom portál iDNES.cz odvolávajúci sa údaje českého ministerstva zdravotníctva.

Najnovšou obeťou je žena narodená v roku 1946, ktorá bola hospitalizovaná v Nemocnici sv. Anny v Brne, kam ju v sobotu previezli z nemocnice v Opave.

Za pondelok v Česku pribudlo 184 infikovaných, sedem úmrtí a 14 vyliečených. Len v pondelok tam na koronavírus testovali 5313 ľudí, čo je dosiaľ najvyšší počet za jeden deň.

Portál Aktuálně.cz informoval, že ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, v ČR postihlo aj najmenej 12 zahraničných študentov Univerzity Palackého v Olomouci.

Vírus sa tam potvrdil u študenta z Južnej Kórey, ktorého pozitívne otestovali na letisku, keď sa vrátil do svojej vlasti, a tiež u študentky zo Slovenska a desiatich ďalších študentov. Niekoľko desiatok ďalších študentov je pre tieto skutočnosti na pokyn hygienikov v karanténe. V rámci vysokoškolských internátov im na izoláciu vyčlenili jednu z budov. Študentom v karanténe škola zabezpečuje donášku jedla aj prípadnú psychologickú pomoc.
 
 
 

WHO: Koniec epidémie koronavírusu v Ázii je ďaleko

Peking 31. marca (TASR) - Koniec epidémie koronavírusu v ázijsko-tichomorskom regióne je ďaleko a súčasné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia získavajú čas pre krajiny, ktoré by sa mali pripravovať na rozsiahle komunitné prenášanie nákazy. Uviedol to v utorok riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre západné Tichomorie Takeši Kasai.

Podľa neho aj napriek všetkým opatreniam riziko prenosu nákazy v tomto regióne nepominie, kým bude pandémia pokračovať. "Poviem to jasne. Koniec epidémie v Ázii a Tichomorí je ďaleko. Pôjde o dlhodobý boj a my nesmieme poľaviť v našej ochrane," povedal Kasai na virtuálnom brífingu. "Je nutné, aby sa každá krajina pripravovala na rozsiahly komunitný prenos (nákazy)", dodal.

Agentúra Reuters pripomína, že nový koronavírus sa prvýkrát objavil v strednej Číne koncom minulého roka. Doteraz bolo na celom svete zaznamenaných vyše 770.000 prípadov nákazy, pričom USA, Taliansko a Španielsko už predstihli v počte potvrdených prípadov pevninskú Čínu.

Technický poradca WHO Matthew Griffith neočakáva, že by bola nejaká krajina bezpečná, keďže koronavírus sa časom dostane všade. Aj keď sa v ázijsko-tichomorskom regióne podarilo znížiť počet prípadov nákazy, k jej vypuknutiu môže podľa neho aj naďalej dochádzať na nových miestach a obavy sú z privezenia nákazy. Spomenul prípady zo Singapuru a Južnej Kórey týkajúce sa ľudí, ktorí cestovali do zahraničia.

Pozornosť ohľadom epidémie sa teraz upriamuje na Európu, ale pravdepodobne sa presmeruje do iných regiónov, dodal Griffith.
 
 

Počet nakazených koronavírusom v Maďarsku je už takmer 500

Budapešť 31. marca (TASR) - V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 45 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Počet potvrdených infikovaných tak stúpol na 492.

Ochoreniu COVID-19 podľahol 59-ročný pacient, ktorý trpel viacerými chronickými chorobami a je v poradí už 16. obeťou epidémie koronavírusu, informoval v utorok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

Certifikované laboratóriá testovali už 14.146 vzoriek. Počet zotavených z ochorenia stúpol aktuálne na 37, v nemocničnej karanténe je 61 ľudí.
 

Nemecko eviduje 61.913 nakazených koronavírusom

Berlín/Jena 31. marca (TASR) - Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku zvýšil na 61.913, pričom v krajine evidujú už 583 úmrtí na ochorenie COVID-19. Vyplýva to z utorňajších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

V porovnaní s predošlým dňom pribudlo 4615 nových prípadov infikovaných a 128 úmrtí - čo je doteraz najvyšší denný prírastok.

Najviac zasiahnutou spolkovou krajinou je naďalej Bavorsko (14.810 nakazených a 162 obetí). Nasledujú najľudnatejšie Severné Porýnie-Vestfálsko (13.225 nakazených, 117 obetí) a Bádensko-Württembersko (12.334 nakazených, 165 obetí).

Mesto Jena v spolkovej krajine Durínsko je prvým nemeckým veľkomestom, ktoré od budúceho týždňa zavedie povinnosť nosenia rúšok v obchodoch, v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy a v úradoch. Mesto o tom informovalo na svojej webovej stránke, píše denník Die Welt.

"Okrem rúšok smú občania na svoju ochranu používať aj šatky či šály. Tie však musia zakrývať nos aj ústa," uvádza sa v ozname. "K iným ľuďom sa približujte s ochranou zakrývajúcou ústa a nos, aby ste tak zastavili šírenie vírusu," vyzvalo mesto svojich obyvateľov.

V Jene majú doposiaľ 119 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Mesto chce rúška distribuovať ošetrovateľom, lekárom či pre vodičov hromadnej dopravy.

Bavorský premiér Markus Söder v utorok vyzval na "núdzovú produkciu" respirátorov štátom. "Čo súrne potrebujeme, sú respirátory, a síce vysoko kvalitné respirátory pre všetok personál nemocníc a ordinácie lekárov," povedal Söder v spravodajskej relácii Morgenmagazin televízie ARD. "Dôležité je, aby sa konečne spustila štátna núdzová výroba," vyhlásil.
 
 
 
 

V karanténe je celé rumunské mesto Suceava a osem okolitých dedín

Bukurešť 31. marca (TASR) - Rumunská vláda umiestnila do karantény celé mesto Suceava na severovýchode krajiny a osem okolitých dedín. Týmto opatrením chce zamedziť šíreniu koronavírusu, keďže až štvrtinu všetkých nakazených v Rumunsku evidujú práve z tejto oblasti. V pondelok večer to uviedol rumunský minister vnútra Marcel Vela, ktorého citovala agentúra Reuters.

V Rumunsku majú dosiaľ 2109 potvrdených prípadov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. Nákaza si tam zároveň vyžiadala už 65 obetí na životoch. V krajine 16. marca vyhlásili núdzový stav, na základe ktorého sú zatvorené bary, kostoly i školy a sprísnili sa aj pohraničné kontroly.

Mesto Suceava má približne 100.000 obyvateľov a dosiaľ v ňom zaznamenali 593 prípadov nákazy a tiež tretinu spomedzi všetkých úmrtí. V tomto meste zároveň pôsobila aj zhruba polovica zo všetkých infikovaných lekárov, zdravotných sestier a ďalšieho nakazeného zdravotníckeho personálu v krajine.

Rumunský minister zdravotníctva Nelu Tataru tvrdí, že za tamojšie rozširovanie koronavírusu môže nedostatočné usmerňovanie obyvateľov miestnymi úradmi a tiež to, že ľudia nerešpektujú nariadenia o domácej izolácii.

Karanténa vyhlásená pre mesto Suceava a okolité dediny potrvá do polovice apríla - dokým bude platiť v krajine núdzový stav.

V Rumunsku platia už približne týždeň prísne obmedzenia pohybu obyvateľstva. Rumuni v súlade s nimi môžu odísť z domu počas dňa, len ak idú do práce alebo na nákup základných potrieb. Ľudia nad 65 rokov majú úplný zákaz opustiť svoje bydlisko.
 
 

Poľsko oznámilo 77 nových prípadov nákazy koronavírusom

Varšava 31. marca (TASR) - V Poľsku pribudlo 77 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich celkový počet zvýšil na 2132. Počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 je 31. Informovala o tom v utorok agentúra PAP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca. Pacient sa podľa lekárov medzičasom vyliečil.

Poľská vláda v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 vyhlásila stav pohotovosti a uzavrela všetky školy, divadlá, kiná a obmedzila verejné zhromaždenia. Do polovice apríla sú takisto zatvorené hranice. Vláda obyvateľov vyzvala, aby ostali doma.

Minister zdravotníctva Lukasz Szumowski v pondelok oznámil, že Poľsko očakáva rapídny nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom. Szumowski takisto uviedol, že vláda zvažuje posunutie prezidentských volieb, ktoré sú naplánované na 10. mája.
 
 

Vo Vietname zavedú celoštátnu karanténu

Hanoj 31. marca (TASR) - V celom Vietname bude až do 15. apríla platiť celoštátna karanténa s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu. Informoval o tom v utorok premiér Nguyen Xuan Phuc.

Od stredy budú zakázané zhromaždenia viac ako dvoch ľudí a všetci obyvatelia budú požiadaní, aby neopúšťali svoje domovy. Môžu tak urobiť iba v nevyhnutných prípadoch, ak si chcú napríklad nakúpiť potraviny a lieky.

Svoje domovy môžu tiež opustiť osoby pracujúce pre podniky poskytujúce základné služby, pričom musia zachovávať dvojmetrové rozstupy a nesmú byť vo viac než 20-členných skupinách.

V stredu sa tiež v podstate zastaví verejná doprava. Všetci obyvatelia by mali zostať so svojimi rodinami vo svojich dedinách, komúnach alebo štvrtiach.

Takéto opatrenie týkajúce sa obmedzenia sociálnych kontaktov je najprísnejšie doteraz prijaté v tomto juhoázijskom štáte, keďže začína narastať počet prípadov nákazy koronavírusom. Doposiaľ bola zavedená karanténa iba v jednotlivých komunitách alebo uliciach.

Vo Vietname zatiaľ zaznamenali 204 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2. Dosiaľ nik nákaze nepodľahol. U dvoch pacientov, ktorí sú v Hanoji v kritickom stave, vidieť známky zlepšenia zdravotného stavu, dodáva agentúra DPA.
 
 
 

V Španielsku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 849 ľudí

Madrid 31. marca (TASR) - Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku o 849. Je to doposiaľ najväčší nárast za 24 hodín. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Nárast bol zaznamenaný po dni, v ktorom počet úmrtí mierne klesol, čo vyvolalo nádeje, že epidémia by mohla v Španielsku vrcholiť.

Za 24 hodín zaevidovali v Španielsku ďalších 9222 prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 94.417.

Ochoreniu COVID-19 spôsobenému týmto vírusom tam doteraz podľahlo 8189 ľudí. Španielsko má druhý najvyšší počet obetí po Taliansku, kde si vyžiadalo najmenej 11.591 ľudských životov.

V Španielsku vstúpili v utorok do platnosti prísne a zároveň sporné opatrenia v boji proti pandémii nového druhu koronavírusu, týkajúce sa sprísnenia obmedzení voľného pohybu ľudí a zákazu vychádzania.

Uvedené opatrenia už v sobotu avizoval premiér Pedro Sánchez. Všetci zamestnanci firiem, ktoré nie sú pre ekonomiku nevyhnutné, musia zostať do 9. apríla doma, budú však dostávať plný plat.
 
 

Počet nakazených koronavírusom stúpol v Rakúsku na 9772

Viedeň 31. marca (TASR) - V Rakúsku bolo na nový koronavírus doteraz pozitívne testovaných 9772 osôb. Počet nových prípadov nákazy sa tak z pondelňajších 9125 zvýšil o 647. V krajine evidujú 128 úmrtí, informoval v utorok portál OE24.at.

V nemocniciach je podľa údajov ministerstva vnútra hospitalizovaných 1100 pacientov s ochorením COVID-19. Do utorňajšieho dopoludnia (10.00 h) sa na jednotkách intenzívnej starostlivosti nachádzalo 198 osôb.

Z choroby spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rakúsku už vyliečilo 1095 ľudí.

Spolková krajina Tirolsko, ktorá je v Rakúsku koronavírusom najviac zasiahnutá, v utorok po prvý raz hlásila zníženie počtu infikovaných za posledných 24 hodín, napísal denník Kurier. Zatiaľ čo v pondelok ich bolo 1984, v utorok evidovali 1914 nakazených. Dôvodom môže byť to, že počet ľudí, ktorí sa z ochorenia v priebehu uplynulého dňa vyliečili, presiahol počet nových prípadov nákazy.

V Rakúsku bolo do rána (08.00 h) na koronavírus testovaných 52.344 osôb. Vláda avizovala, že plánuje testovať oveľa vyšší počet ľudí.
 
 

Na Ukrajine potvrdili 549 prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 31. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým koronavírusom na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 69 na 549. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

Podľa ministerstva bolo doteraz zaregistrovaných 13 úmrtí a osem ľudí sa uzdravilo.

Ukrajinská vláda rozhodla minulý týždeň o zavedení režimu mimoriadnej situácie na celom území krajiny s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Karanténne opatrenia tak potrvajú najmenej do 24. apríla.

"Nemalo by sa to zamieňať s mimoriadnym stavom. Mimoriadna situácia je dočasný právny režim, ktorý konsoliduje prácu všetkých orgánov a zároveň neobmedzuje ústavné práva občanov. Tento režim nie je o diktatúre, ale o disciplíne," vysvetlil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina od piatka minulého týždňa zastavila všetky medzinárodné lety aj medzinárodnú autobusovú a železničnú dopravu. Cudzinci majú na Ukrajinu zákaz vstupu. Do krajiny sa dostanú iba jej občania autom alebo pešo. Po príchode budú musieť stráviť 14 dní v karanténe pod lekárskym dohľadom v zariadeniach, ktoré vyčlenia jednotlivé oblasti. Pôjde prevažne o hotely alebo lekárske zariadenia.
 
 

Každý štvrtý lekár v Británii je chorý alebo v karanténe

Londýn 31. marca (TASR) - Približne štvrtina lekárov Britskej národnej zdravotnej služby (NHS) je v súčasnosti chorá alebo v karanténe. Informovala o tom v utorok britská televízia Sky News s odvolaním sa na prezidenta Kráľovského kolégia lekárov Andrewa Goddarda.

Ten varoval, že pandémia nového koronavírusu vážne ovplyvňuje prevádzku nemocničných oddelení, a to najmä v dvoch najväčších mestách Spojeného kráľovstva. "Londýn je momentálne v oveľa horšej situácii ako ostatné mestá, ale dôjde k tomu aj inde. V Birminghame majú takisto problémy," uviedol. Podľa neho sa nemocničné oddelenia rýchlo menia z normálnych na "oddelenia COVID-19".

Ohrození však nie sú iba lekári. Kráľovské kolégium ošetrovateľov v nedeľu vyhlásilo, že približne jedna z piatich zdravotných sestier je v domácej izolácii.
 
 

Počet úmrtí na COVID-19 v Holandsku prekročil tisícku

Amsterdam 31. marca (TASR) - Na 1039 stúpol v utorok v Holandsku počet obetí nákazy spôsobenej novým druhom koronavírusu po tom, čo tejto chorobe podľahlo ďalších 175 ľudí. Píše o tom agentúra Reuters.

Počet potvrdených prípadov infekcie novým koronavírusom v krajine sa zvýšil o 845 na 12.595, oznámil holandský úrad verejného zdravotníctva a životného prostredia (RIVM).

Holandsko má piaty najvyšší počet úmrtí spojených s chorobou COVID-19 v Európe - po Taliansku, Španielsku, Francúzsku a Británii, pripomenula spravodajská televízia Sky News.
 
 

Slovinsko zaviedlo povinné nosenie rúšok v obchodoch

Ľubľana 31. marca (TASR) - Slovinsko zaviedlo povinné nosenie rúšok a rukavíc v krytých priestranstvách pre verejnosť, akými sú napríklad obchody, aby tak predišlo ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra STA s tým, že Ľubľana k takémuto opatreniu pristúpila napriek niektorým nesúhlasným názorom zo strany tamojšej verejnosti a tiež faktu, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nosenie rúšok zdravým osobám neodporučila.

Rúška a rukavice v krytých verejných priestoroch sa stali v Slovinsku povinnými na základe dekrétu, ktorý nadobudol v pondelok platnosť. Slovinsko prijatím takéhoto opatrenia nasledovalo krajiny ako Česká republika či Slovensko. V utorok rovnaké opatrenia avizovalo aj Rakúsko, kde budú musieť od stredy obyvatelia nosiť rúška v supermarketoch a čoskoro sa toto opatrenie rozšíri aj na všetky tamojšie verejné miesta, kde dochádza ku kontaktu s inými osobami.

Slovinsko nedisponuje dostatkom certifikovaných rúšok na tvár, a tak úrady miestnym obyvateľom odkázali, že smú na zakrytie nosa a úst použiť akúkoľvek obdobnú náhradu - okrem doma ušitých rúšok napríklad aj šatky.

S opatrením vyjadrili nesúhlas niektorí Slovinci odolávajúci sa na to, že ľudia si rúška nemajú kde kúpiť, a tiež citujúc nedávne vyhlásenie WHO, ktorá uviedla, že rúška ľudia nosiť nemusia, ak nie sú sami vírusom nakazení alebo ak sa nestarajú o niekoho infikovaného, pripomína STA.

WHO za takéto vyhlásenie ešte v pondelok kritizoval aj slovinský premiér Janez Janša. Na Twitteri organizácii vyčítal aj jej minulé vyhlásenia. "Tá istá WHO po prepuknutí koronavírusu v Číne tvrdila, že je nepravdepodobné, aby sa vírus rozšíril do Európy, a tiež, že vírus nemá výrazne horšie dôsledky než chrípka. Práve preto vyhlásila pandémiu PRÍLIŠ NESKORO," napísal Janša.

Pediatrička Tina Bergantová na utorkovej konferencii slovinskej vlády zase poukázala na to, že krajinám, v ktorých sa rúška nosia, sa šírenie koronavírusu podarilo rýchlejšie dostať pod kontrolu než tým, kde táto praktika nie je bežná.

"Robíme všetko pre to, aby sme epidémiu zvládli a ochránili najzraniteľnejšiu časť populácie - starých a chronicky chorých ľudí. Takéto opatrenia nie sú podfarbené ideológiou, sú epidemiologicky rozumné a v medicíne známe desaťročia či dokonca stáročia," uviedla.
 
 

V Británii zaznamenali 393 úmrtí, na COVID-19 zomrelo celkovo 1808

Londýn 31. marca (TASR) - Počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 sa v Spojenom kráľovstve za ostatných 24 hodín zvýšil o 393 vrátane 19-ročného mladíka, ktorý nemal iné ochorenie. Celkovo tak po infikovaní novým koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo 1808 osôb. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Sky News.

Iba v samotnom Anglicku zaznamenali za posledných 24 hodín 367 nových úmrtí. Celkový počet mŕtvych v Anglicku stúpol na 1651.

Spolu 13 úmrtí po infikovaní koronavírusom zaznamenalo aj Škótsko. Sedem obetí si ochorenie COVID-19 vyžiadalo vo Walese. Celkovo šesť mŕtvych zaznamenali úrady v Severnom Írsku.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 je v Británii viac ako 22.000, približne 135 ľudí sa uzdravilo. Koronavírus potvrdili aj britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi či princovi Charlesovi.
 
 
 

V Taliansku podľahlo koronavírusu ďalších 837 ľudí

Rím 31. marca (TASR) - V Taliansku za posledných 24 hodín podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 837 ľudí. Počet mŕtvych v krajine tak stúpol na 12.428, informovala v utorok spravodajská televízia BBC.

V utorok potvrdili v Taliansku 2107 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je viac ako v pondelok, keď ich bolo 1648.

Koronavírusom sa od začiatku pandémie v Taliansku nakazilo celkovo 77.635 ľudí a 12.428 osôb infekcii podľahlo, čo je najviac na svete.

Podľa údajov talianskych úradov sa z nákazy doposiaľ vyliečilo 15.729 ľudí, avšak ochoreniu COVID-19 podľahlo aj 66 lekárov.
 
 
 

V New Yorku dosiaľ zomrelo 1550 ľudí s koronavírusom

New York 31. marca (TASR) - V americkom štáte New York zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19 dosiaľ 1550 ľudí. Celkovo tak v Spojených štátoch v utorok presiahol počet úmrtí ľudí infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 číslo 3000. S odvolaním sa na vyhlásenie guvernéra štátu New York Andrewa Cuoma o tom informovala spravodajská televízia CNN.

V USA si koronavírus vyžiadal vyšší počet obetí ako útok na dvojičky Svetového obchodného centra (WTC) z 11. septembra 2001, pri ktorom zomrelo takmer 3000 ľudí.

V štáte New York je aktuálne takmer 75.800 potvrdených prípadov koronavírusu, z ktorých je hospitalizovaných 10.929 osôb.

Dosiaľ zomrelo v štáte New York 1550 ľudí, pričom deň predtým to bolo 1218.

Prítomnosť koronavírusu v tele potvrdili aj bratovi samotného guvernéra štátu New York, ktorý je moderátorom televízie CNN.

V Spojených štátoch sa aktuálne nachádza najviac potvrdených prípadov nákazy koronavúrusom na svete (160.700).
 
 

Vo Francúzsku podľahlo koronavírusu ďalších 499 ľudí

Paríž 31. marca (TASR) -Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 499 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady.

Počet ľudí, ktorí vo Francúzsku doposiaľ ochoreniu COVID-19 podľahli, dosiahol 3523. V krajine je momentálne s ochorením spôsobeným vírusom SARS-CoV-2 hospitalizovaných 22.757 ľudí, pričom 5565 je umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti, uviedol v utorok na tlačovej konferencii predstaviteľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jerome Salomon.

Do počtu úmrtí sú vo Francúzsku zahrnuté len osoby, ktoré ochoreniu spôsobenému koronavírusom podľahli v nemocničných zariadeniach.
 
 
 

Vyberte región